Αλλεργική Ρινίτιδα στα παιδιά
Η άνοιξη έφτασε, οι βόλτες στον ήλιο και στην εξοχή με τα παιδιά ξεκίνησαν όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες και την αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά.
Ο παιδίατρος Ανδρέας Πετρόπουλος μας ενημερώνει και απαντάει στις απορίες μας για την αλλεργική ρινίτιδα που ταλαιπωρεί αυτή την εποχή πολλά παιδιά.
Τί είναι η αλλεργική ρινίτιδα;
Πρόκειται για μία συχνή φλεγμονώδη διαταραχή του ρινικού βλεννογόνου η οποία οφείλεται σε ευαισθητοποίηση του ατόμου σε ένα αλλεργιογόνο του περιβάλλοντος.
Προβάλλει συνήθως στην παιδική και νεαρή ενήλικο ζωή, παρόλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν ακόμα και κατά την διάρκεια της βρεφικής ηλικίας.
Σε αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου βρίσκονται τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας και ατοπίας, τα παιδιά που άρχισαν να διατρέφονται με στερεά τροφή πολύ νωρίς κατά την βρεφική ηλικία, παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν μέσα στο σπίτι και τα παιδιά που έρχονται σε μεγάλη επαφή με κάθε τύπου αλλεργιογόνα.
Η αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται στην εποχιακή και στην χρόνια. Η εποχιακή εκλύεται κυρίως από την γύρη των φυτών που είναι σε ανθοφορία, ενώ η χρόνια κυρίως σε αλλεργιογόνα που βρίσκονται εντός σπιτιού όπως το ακάρι της σκόνης, τα φτερά από τα μαξιλάρια,οι τρίχες των ζώων, η μούχλα κ.α.
Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας;
Τα ποιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι,τα οποία πολλές φορές αρχικά αγνοούνται ή λαμβάνονται εσφαλμένα ως λοίμωξη του αναπνευστικού είναι τα εξής:
• Διαυγής ρινόρροια (μύτη που τρέχει)
• Μπούκωμα που είναι πιο έντονο κατά την διάρκεια της νύχτας και προκαλεί στοματική αναπνοή και κατά συνέπεια ροχαλητό
• Φταρνίσματα
• Φαγούρα στην μύτη
• Βήχας
• Απώλεια γεύσης και όσφρησης
• Αίσθημα βουλωμένων αυτιών
Πολύ συχνά επίσης συνυπάρχουν :
• Eρυθρότητα και φαγούρα στα μάτια
• Mαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας;
Η διάγνωση της αλελργικής ρινίτιδας γίνεται με την λήψη ενός καλού ιστορικού από τον Παιδίατρο, το οποίο θα περιλαμβάνει στοιχεία για το περιβάλλον που ζει το παιδί, το αλλεργικό οικογενειακό ιστορικό(γονέας με ατοπία) και την κλινική εξέταση.
Μπορεί να πραγματοποιηθούν επίσης δερματικές δοκιμασίες που αναδεικνύουν την υπερευαισθησία σε διάφορα αλλεργιογόνα καθώς εξέταση των ρινικών εκκρίσεων. Σε γενικές γραμμές αυτά δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στην καθ’ημέρα κλινική πράξη παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Πως αντιμετωπίζεται η αλλεργική ρινίτιδα;
Στόχος είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Η πρόληψη επιτυγχάνεται με την αποφυγή των αλλεργιογόνων του περιβάλλοντος για παράδειγμα την απομάκρυνση των ζώων από το σπίτι ή το σχολαστικό καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα καθημερινά ώστε να απομακρυνθεί το τρίχωμα τους.
Επίσης συνίσταται καθημερινό τίναγμα στρωμάτων, σεντονιών και μαξιλαριών καθώς και η κάλυψη τους με θήκες έτσι ώστε να μειωθεί η έκθεση στο ακάρι της σκόνης. Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση κλιματιστικών μειώνει την έκθεση στην γύρη.
Από φαρμακευτικής πλευράς, η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται με την χρήση αντιισταμινικών από το στόμα τα οποία συνήθως μειώνουν την φαγούρα, το φτάρνισμα και την ρινόρροια. Το μπούκωμα της μύτης μπορεί να αντιμετωπισθεί με ρινικά αποσυμφορητικά, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις είναι πολύ βοηθητική η ενστάλλαξη ορού στην μύτη.
H θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας είναι σημαντική γιατί η παραμέληση της ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως η ωτίτιδα και η παραρρινοκολπίτιδα.