You are currently viewing Γρίπη στα παιδιά – Προφύλαξη, συμπτώματα και θεραπεία.

Γρίπη στα παιδιά – Προφύλαξη, συμπτώματα και θεραπεία.

Ο Ειδικός Παιδίατρος Ανδρέας Κ. Πετρόπουλος απαντάει σε συχνά ερωτήματα γονέων για τη γρίπη στα παιδιά και μας εξηγεί και τα οφέλη του εμβολιασμού.

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και οι ιώσεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Μαζί τους και ο ιός της γρίπης που έχει ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια μικρούς και μεγάλους. Συναντήσαμε τον Ειδικό Παιδίατρο Ανδρέα Πετρόπουλο και του θέσαμε μερικές από τις πιο βασικές ερωτήσεις και απορίες των γονιών σχετικά με τη γρίπη στα παιδιά, προφύλαξη, συμπτώματα και θεραπεία είναι μερικά θέματα που συζητήσαμε. Οι απαντήσεις του απλές κατανοητές και κατατοπιστικές.

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη οφείλεται στον ιό της γρίπης ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους πιο παθογόνους ιούς που προκαλούν λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Περιλαμβάνει 3 τύπους, τον Α, τον Β και τον C. Από τους 3 αυτούς τύπους ο Α και ο Β προκαλούν επιδημική νόσο.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;

Μεταδίδεται κυρίως αερογενώς με μολυσμένα σταγονίδια κατά την διάρκεια της ομιλίας, του βήχα ή του φτερνίσματος του αρρώστου. Πολύ πιο σπάνια δε, μεταδίδεται με άμεση μέσω μολυσμένων αντικειμένων.
Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται κατά τους μήνες Δεκέμβριο έως Απρίλιο, με κορύφωση της δραστηριότητας του ιού τον μήνα Φεβρουάριο.

Τι συμπτώματα θα παρουσιάσει ο ασθενής;

Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι ο αιφνίδιος υψηλός πυρετός, η έντονη κακουχία, οι μυαλγίες, οι αρθραλγίες, ο πονοκέφαλος, ο βήχας ενώ λιγότερο συχνά είναι ο πονόλαιμος και η ρινική συμφόρηση.

Παρουσιάζουν επιπλοκές οι ασθενείς με γρίπη;

Ναι, μπορούν να παρουσιάσουν. Όμως είναι σπάνιες σε υγιή άτομα. Πιο συχνές είναι σε άτομα που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα όπως αναπνευστικά προβλήματα, καρδιολογικά, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, νευρολογικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή, πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ηλικία.
Συχνές επιπλοκές αποτελούν η μυοσίτιδα, η πνευμονία, η βρογχιολίτιδα, η ιγμορίτιδα, η ωτίτιδα ενώ ακόμα αναφέρεται και η συμμετοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Aνοσοποιητικό

Πώς ξέρω ότι πάσχω από γρίπη;

Η διάγνωση στηρίζεται στον επιδημικό χαρακτήρα, τον αιφνίδιο και υψηλό πυρετό, στην έντονη κόπωση και στην μυαλγία.
Επίσης είναι δυνατή η ανίχνευση του αντιγόνου του ιού της γρίπης σε εκκρίσεις από τον ρινοφάρυγγα του ασθενούς.

Ποια είναι η θεραπεία της γρίπης;

Η θεραπεία της γρίπης είναι κατά κύριο λόγο συμπτωματική με τα αντιπυρετικά να κατέχουν κυρίαρχο ρόλο.
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανέναν ρόλο στην αντιμετώπιση της γρίπης. Αντιθέτως, υπάρχουν συγκεκριμένα αντιικά φάρμακα τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών καθώς και σε παιδιά χωρίς υποκείμενο νόσημα αλλά με βαριά μορφή γρίπης. Τα αντιικά αυτά φάρμακα πρέπει να χορηγούνται στις πρώτες 48 ώρες της νόσου.

Σαφέστατα, η πιο σημαντική θεραπεία είναι η πρόληψη. Πρόληψη επιτυγχάνεται με το καλό πλύσιμο των χεριών, τηρώντας καλές συνθήκες υγιεινής, αποφυγή χώρων με έντονο συνωστισμό, καλή διατροφή, σωματική άσκηση, διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επίσης σημαντικό όπλο των επαγγελματιών υγείας για την πρόληψη της γρίπης παραμένει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά προτίμηση από Οκτώβριο έως Νοέμβριο. Όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί και αργότερα, αρκεί να έχουμε κατά νου ότι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο οργανισμός για να παράγει αντισώματα είναι περίπου 2 εβδομάδες.

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες με ένα από τα παρακάτω προβλήματα υγείας: άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαρινοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, έγκυες, θηλάζουσες, λεχωίδες, υπέρβαροι. Επίσης σε ομάδα υψηλού κινδύνου κατατάσσονται όσα άτομα φροντίζουν παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο πρόβλημα υγείας, οι επαγγελματίες υγείας και τέλος οι κλειστοί πληθυσμοί .

Ανδρέας Κ. Πετρόπουλος

Παιδίατρος Αναπτυξιολόγος

Κατάθλιψη και παιδιά: Ποια είναι τα “σημάδια” και ποιος ο τρόπος αντιμετώπισης.