You are currently viewing Γυαλιά ηλίου για παιδιά.

Γυαλιά ηλίου για παιδιά.

Πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα παιδικά γυαλιά και τι να προσέξετε.

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ο ήλιος έχει αρχίσει να κάνει ήδη ιδιαίτερα αισθητή τη παρουσία του. Τα παιδιά, που βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους κατά τη διάρκεια της μέρας, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα αντηλιακά εξαρτήματα. Εκτός από τα καπέλα και τις αντηλιακές κρέμες, ένα από τα βασικά αξεσουάρ στη βόλτα των παιδιών ή στη παραλία, είναι τα γυαλιά ηλίου, που πρέπει να φοράνε οι μικροί μας φίλοι, όταν βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ήλιο. Ένα αξεσουάρ που προστατεύει τα ευαίσθητα μάτια τους από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, από τη βρεφική κιόλας ηλικία.

Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε σημαντικές πληροφορίες, ώστε να προμηθευτούμε τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου για το παιδί μας; Τι πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε παιδικά γυαλιά ηλίου; Τι κίνδυνοι παραμονεύουν όταν δεν χρησιμοποιούμαι στα παιδιά γυαλιά ηλίου από μικρή ηλικία;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα μας απαντήσει ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Παναγιώτης Τσικριπής MD, PhD, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο www.ygeia-paidi.gr.

Από ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά να αρχίσουν να φοράνε γυαλιά ηλίου;
Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι απαραίτητο αξεσουάρ και για τα παιδιά, από την ηλικία των 6 – 7 μηνών οπότε και επιτρέπεται η μερική έκθεση στον ήλιο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μεταξύ των ωρών 10 πμ και 4 μμ.

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει η όραση ενός παιδιού/βρέφους από την έκθεση στον ήλιο χωρίς την απαραίτητη προστασία. Από τι προφυλάσσουν τα γυαλιά ηλίου;
Η ηλιακή UV ακτινοβολία συσχετίζεται με διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις με βασικότερη την εκφύληση της ωχράς κηλίδας. Έχει βρεθεί ότι όσο μεγαλύτερη η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία από μικρή ηλικία, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος παρουσίασης οφθαλμολογικών νόσων. Εν μέρει, αυτό συμβαίνει διότι ο κρυσταλλοειδής φακός στα παιδιά είναι διαυγέστερος από το φακό των ενηλίκων, επιτρέποντας σε περισσότερες υπεριώδεις ακτίνες να διεισδύσουν στο μάτι. Απ’ την άλλη, η ελαφρά υπερμετρωπία στα παιδιά επιτρέπει την εστίαση περισσότερων ακτίνων στον βυθό του ματιού.

Τι πρέπει να προσέχουμε στη σωστή επιλογή γυαλιών ηλίου για τα παιδιά;
Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να δεσμεύουν σε ποσοστό 100 % και τους δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας: την UVA και την UVB. Θεωρείται ότι καλύτεροι φακοί είναι οι πολυκαρβονικοί φακοί μιας και είναι έως και 10 φορές πιο ανθεκτικοί από τους κανονικούς. Στα γυαλιά πρέπει να αναγράφεται εκτός άλλων και η κατηγορία που αντιστοιχεί στις περιβαλλοντικές συνθήκες για τις οποίες έχει κατασκευαστεί. Για τα παιδιά συστήνουμε συνήθως κατηγορια 3 (απορροφητικότητα περίπου 80 -90 %). Όλα τα γυαλιά πρέπει να συνοδεύονται από το πιστοποιητικό CE .

Ποιο είδος σκελετού είναι το πιο κατάλληλο στα παιδικά γυαλιά ηλίου;
Ένας μαλακός άνετος σκελετός με ελαστικούς μεντεσέδες που εφαρμόζει καλά, είναι η καλύτερη επιλογή για τα γυαλιά ηλίου των παιδιών. Προσέχουμε την σωστή εφαρμογή στη μύτη και στα αυτιά και την σωστή κάλυψη της περιοχής γύρω από τα μάτια. Σίγουρα οι χρωματιστοί μοντέρνοι σκελετοί γίνονται καλύτερα αποδεκτοί από τα παιδιά.

Υπάρχουν κίνδυνοι στην αγορά γυαλιών ηλίου από μη εξειδικευμένα καταστήματα οπτικών;
Γυαλιά ηλίου από μη εξειδικευμένα καταστήματα οπτικών μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους και δεν προστατεύουν τα μάτια των παιδιών. Σκελετοί από νικέλιο πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να είναι τοξικοί και αλλεργιογόνοι.

Τι γίνεται στη περίπτωση που το παιδί φοράει ήδη γυαλιά οράσεως λόγω μυωπίας; Υπάρχουν ειδικά γυαλιά ηλίου;
Μπορούν να προσαρμοστούν οι βαθμοί του παιδιού σε ειδικά κρύσταλλα για τον ήλιο που κατασκευάζει ο οπτικός.

Υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ημερήσια χρονική διάρκεια χρήσης των γυαλιών ηλίου από τα παιδιά;
Όχι, κανένας.

Πότε πρέπει να αντικαθιστούμε τα γυαλιά ηλίου του παιδιού μας;
Όταν η εφαρμογή του σκελετού παύει να είναι σωστή ή όταν παρατηρήσουμε φθορά στα κρύσταλλα, είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή των γυαλιών.

Πως μπορούμε να πείσουμε ένα παιδί να φορέσει γυαλιά ηλίου, αν αυτό αντιδρά;
Η καλύτερη λύση είναι η μίμηση προς τους γονείς ή τα μεγαλύτερα αδέλφια αλλά πολλές φορές σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες ένας σωστός διάλογος μπορεί να βοηθήσει το παιδί να πεισθεί ότι πρέπει να τα φορά.

Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο ή κυρίως τη θερινή περίοδο;
Η χρήση των γυαλιών ηλίου ειδικά στη χώρα μας, αφορά σε όλες της ημέρες του χρόνου με ηλιοφάνεια, κυρίως βέβαια τους θερινούς μήνες που η ακτινοβολία είναι υψηλότερη.

Πότε πρέπει ένα παιδί να αρχίσει να επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο και πόσο συχνές πρέπει να είναι οι επισκέψεις; Υπάρχει κάποια καταλληλότερη εποχή του έτους;
Έλεγχος της όρασης ανά έτος από τα 4 μέχρι την ηλικία των 15 ετών είναι επιβεβλημένη, καθώς πολλά προβλήματα της όρασης, όπως η υπερμετρωπία και η μυωπία μπορεί να εμφανιστούν σε αυτές τις ηλικίες. Προβλήματα δε όπως η αμβλυωπία, εάν διαγνωστούν σε μικρή ηλικία είναι αναστρέψιμα.

Τσικριπής Παναγιώτης MD, PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Λεωφ. Ιωνίας 132 & Αγαμέμνωνος
Άλιμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210 9853727

www.tsikripis.gr

This Post Has 2 Comments

Αφήστε μια απάντηση