Η γαστρεντερίτιδα ταλαιπωρεί συχνά τα παιδιά και μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των γονιών είναι τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώει το παιδί κατά τη διάρκεια της νόσου. Ποια είναι λοιπόν η σωστή δίαιτα γαστρεντερίτιδας; Μας απαντά και μας ενημερώνει η Παιδίατρος – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών – Μαρία Γαρατζιώτη.
Τα βασικά συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι οι εμετοί και οι διάρροιες, τι πρέπει να προσέξουμε όταν το παιδί μας ταλαιπωρείται από συνεχόμενους εμετούς και διάρροιες;
Επί εμέτων:
Έχουμε στο νου μας ότι οι έμετοι κάνουν έναν κύκλο περίπου 12-15 ώρες. Στο διάστημα αυτό είναι κρίσιμο να μην ερεθίζουμε το στομάχι.
Περιμένουμε 1,5 ώρα μετά τον εμετό και στη συνέχεια χορηγούμε νερό, κουταλάκι-κουταλάκι ανά 10 λεπτά.
Εφόσον το παιδί δεν το βγάλει και καταφέρει να πιει με αυτόν τον τρόπο 1 ποτήρι νερό, μπορούμε να δώσουμε φρυγανιά με λίγο τυρί και στη συνέχεια λίγο φιδέ. Εάν είναι βράδυ, καλύτερα να κοιμηθεί νηστικό, ώστε να ηρεμήσει το στομάχι.
Επί διαρροιών:
Για κυρίως γεύμα προσφέρουμε σούπες με κοτόπουλο ή μοσχάρι, ρύζι, πατάτα, μακαρόνια, καρότο. Προσθέτουμε στα φαγητά λίγο αλάτι.
Για σνακ μπορεί να φάει ελεύθερα φρυγανιές, ψωμί, ρυζάλευρο και από φρούτα μήλο και μπανάνα.
Γενικά αποφεύγουμε το γιαούρτι και τα πολλά γαλακτοκομικά. Σε περιπτώσεις που η διάρροια παρατείνεται, μπορεί να δοθεί γάλα FL (ελεύθερο λακτόζης). Σε θηλάζοντα βρέφη, η μητέρα καλό είναι να αποφεύγει τα γαλακτοκομικά για λίγες ημέρες.
Αποφεύγουμε επίσης σάλτσες, τηγανητά και έτοιμα συσκευασμένα σνακ.
Μετά από παιδιατρική συμβουλή, μπορεί να δοθούν ηλεκτρολύτες και προβιοτικά.
Σημείωση: το παιδικό έντερο είναι ευαίσθητο και η διάρροια μπορεί να κρατήσει περισσότερο από 1 εβδομάδα ή να υποτροπιάσει. Για το λόγο αυτό, καλό είναι το παιδί να επανέλθει στις πρότερες συνήθειές του 3 ημέρες μετά την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Μαρία Γαρατζιώτη
MD PhD
Παιδίατρος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών