You are currently viewing Κάπνισμα, άτμισμα και Έφηβοι – FairLife

Κάπνισμα, άτμισμα και Έφηβοι – FairLife

Μια πρωτότυπη καμπάνια, ένα δυνατό μήνυμα και ένα θέμα που μας απασχολεί για τα παιδιά μας, όπως το κάπνισμα, μας σύστησε τη FairLife. Για τους στόχους της FairLife μας μίλησε η Πρόεδρος κα Κορίνα Πατέλη Bell, μια δυναμική γυναίκα που μετέτρεψε το προσωπικό βίωμα σε εφαλτήριο για μια εμπνευσμένη προσπάθεια βοήθειας άλλων ανθρώπων. Μέσα από την εμπειρία της απώλειας, κατάφερε να «γεννήσει» έναν κοινό τόπο σύμπραξης εξαίρετων επιστημόνων, με σκοπό της σωστή ενημέρωση ασθενών για τον Καρκίνο του Πνεύμονα και την πρόληψη. Μιλήσαμε μαζί της για τη δράση «14 Λεπτά Ζωής» και πως μπορούμε να αποτρέψουμε τα παιδιά μας, κατά την περίοδο της εφηβείας, από τις επιβλαβείς συνήθειες του καπνίσματος αλλά και του ατμίσματος με τρόπο αποτελεσματικό.

1. Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα της FairLife;

Η ιδέα για τη δημιουργία της FairLife Φροντίδα και Πρόλήψη για τον καρκίνο του πνεύμονα προέκυψε μετά την απώλεια του συζύγου μου Simon Bell μέσα σε λίγους μήνες από καρκίνο του πνεύμονα.

Η άγνοια μας για τον προσυμπτωματικό έλεγχο με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης, η καθυστερημένη ανίχνευση του, η έλλειψη δυνατότητας λόγω covid 19 να λάβει το μοναδικό πρωτοποριακό φάρμακο στην Αμερική  που θα του έδινε κάποια ελπίδα οδήγησε στην οδυνηρή απώλειά του.

Ήταν δική του έμπνευση να γίνει η εμπειρία μας πυξίδα ζωής για άλλους, ο πόνος, σπόρος, η απώλεια του, ζωή για άλλους ασθενείς.  Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών με την ψηφιακή εκπαιδευτική  βιβλιοθήκη μας «Μαθαίνω, Ενεργώ, Ελπίζω» με ενημερωτικά βίντεο, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στις Εκστρατείες πρόληψης και ενημέρωσης – Κατηγορία Καρκίνος  για τα Patients Awards 2022, η υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους σε όλα τα στάδια από την έγκαιρη διάγνωση, την επιλογή θεραπείας, την ίαση ή την παρηγορητική φροντίδα, η ψυχολογική υποστήριξη τους μέσω της γραμμής βοήθειας 111 57.

Παράλληλα εστιάζουμε στους νέους, ενημερώνοντας τους για τις συνέπειες του καπνίσματος και του ατμίσματος, το οποίο ξεκινούν από πολύ νεαρή ηλικία, ευελπιστώντας να γίνουν η «Πρώτη γενιά χωρίς κάπνισμα, χωρίς καρκίνο του πνεύμονα».

2.      Πόσο νωρίς ξεκινούν πλέον οι νέοι το κάπνισμα;

Νομίζω ότι κάποιοι νέοι ξεκινούν το κάπνισμα στις πρώτες γυμνασιακές τάξεις, στο Λύκειο ωστόσο παγιώνεται ως συνήθεια. Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Η εφηβεία, η αλληλεπίδραση με τις παρέες, η ανάγκη του εφήβου να διαφοροποιηθεί, να επαναστατήσει, να υιοθετήσει μια ενήλικη συμπεριφορά, η απουσία προγραμμάτων πρόληψης στο σχολείο, προβλήματα στην οικογένεια, το πρότυπο του γονέα καπνιστή.

Από το ξεκίνημα μέχρι τον εθισμό είναι κάποια τσιγάρα δρόμος.

Οι νέοι που αντιστέκονται είναι αυτοί που από μικρή ηλικία αθλούνται, αγαπούν το σώμα τους, το φροντίζουν, και που λόγω του αθλητισμού έχουν αυτοεκτίμηση και στόχους.

Η πρόληψη σ ’ότι αφορά στο τσιγάρο μπορεί και πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίτερα, τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

Στο Δημοτικό τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν τις επιπτώσεις που έχει η βιομηχανία τσιγάρου στον κοινό  μας πνεύμονα το περιβάλλον, αλλά και τις χημικές ουσίες τις οποίες εισπνέει όποιος καπνίζει.

Το παθητικό και τριτογενές κάπνισμα δεν αφορά τον καπνιστή αλλά όλους μας.

Στο Γυμνάσιο τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και του ατμίσματος στον οργανισμό τους, τον εθισμό, τη σημασία της πρόληψης στην υγεία, τη δική τους αλλά και των οικείων τους, σ’ ότι αφορά στον «αόρατο», όπως συνηθίζεται να λέγεται, καρκίνο του πνεύμονα.    

3.      Το άτμισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο;

Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι νέοι ξεκινούν το άτμισμα με την υποστήριξη των γονιών τους από τη λανθασμένη πεποίθηση ότι είναι πιο ακίνδυνο και ότι δεν οδηγεί στον εθισμό, αφού χρησιμοποιείται από πολλούς για τη διακοπή του καπνίσματος. Όλη αυτή η επιχειρηματολογία είναι αίολη.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Παιδιατρικού Τμήματος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου  Stanford της Καλιφόρνιας, εστιασμένη στη σχέση του ατμίσματος με τον κίνδυνο λοίμωξης covid 19 στους νέους, κατέληξε ότι έχουν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό, καθώς επιφέρει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες τους. Η συγκεκριμένη μάλιστα μελέτη συστήνει την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τη χρήση του ατμίσματος «καθώς προκαλεί σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες των νέων».

Η νικοτίνη που περιέχεται στα αρωματικά υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι εθιστική. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο ατμός αυτός περιέχει τοξικά μέταλλα, τα οποία σε σχέση με την υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει τη συγκέντρωση μετάλλων στον καπνιστή, επιφέροντας επιβαρύνοντας μακροπρόθεσμα τα όργανα του, πρωτίστως τον πνεύμονα.

4.      Πόσο σημαντικά είναι 14 λεπτά; Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους εφήβους από το κάπνισμα;

Τα «14 λεπτά ζωής» ήταν η πρώτη μας αντικαπνιστική καμπάνια, βασισμένη σε μια ιδέα του νεότερου εθελοντή και Brand Ambassador Ορέστη Φώτη Μικελάκη. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ένα τσιγάρο στερεί μακροπρόθεσμα 14 λεπτά της ζωής μας. Ο Ορέστης ενώ μέσω καραντίνας τον Μάιο του 2021 υλοποίησε με συνομηλίκους του εθελοντές και φίλους με κινητά τηλέφωνα την πρώτη μας καμπάνια, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα. Κέρδισε 14 λεπτά ζωής χωρίς τσιγάρο, κάνοντας ό,τι σε ευχαριστεί, τα hobbies σου. Ένα δεύτερο μήνυμα ήταν ότι η φυσική άσκηση, ο αθλητισμός, ένα hobby δίνει τη χαρά, την  ικανοποίηση, την  αυτοπεποίθηση που οι νέοι αναζητούν στο κάπνισμα ή το άτμισμα.

Φέτος η νεανική μας καμπάνια υλοποιείται από μια μεγαλύτερη παρέα εθελοντών. Από  τους νέους Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από 140 σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, που συμμετείχαν και βραβεύτηκαν στον πρώτο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό που διοργανώσαμε με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Βασικό σύνθημα όπως το διατύπωσε η νεολαία μας είναι «Εισπνέω, εκπνέω, μα δεν αναπνέω. Η επιλογή είναι μέσα σου».  Εισπνοή-εκπνοή είναι η διαδικασία της αναπνοής αλλά και του καπνίσματος. Την επιλογή την έχουμε μέσα μας. Ένας υγιής πνεύμονας ή ένας πνεύμονας που σταδιακά θα νοσήσει. Τα ζωγραφικά έργα των παιδιών που συμμετείχαν αποτυπώνουν με πολύ ευφάνταστο τρόπο τη διττή αυτή επιλογή στέλνοντας το μήνυμα «Καθαροί πνεύμονες ελεύθερη ζωή». Με τις νεανικές αντικαπνιστικές πρωτοβουλίες η FairLife κέρδισε το πρώτο βραβείο στα Patient Awards 2022 στην κατηγορία Αντικαπνιστικές δράσεις.

5.      Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις της FairLife και πώς μπορούμε να στηρίξουμε το έργο σας;

Η FairLife θα συνεχίσει συντονισμένα τις δράσεις που έχει ξεκινήσει εμπλουτίζοντας τις με νέες. Στον τομέα της Πρόληψης εκτός από τα βίντεο της ψηφιακής μας βιβλιοθήκης θα υλοποιήσει σειρά εκπομπών με τίτλο «14 λεπτά ζωής» αλλά και κάποια webinars. Παράλληλα θα τρέξουμε στην Ελλάδα διεθνείς καμπάνιες σε συνεργασία με διεθνείς φορείς όπως αυτή για το “Stigma” απέναντι στον καπνιστή, καθώς ο εθισμός στο τσιγάρο έχει αναγνωριστεί ως νόσος.

Έμφαση θα δοθεί στη γραμμή βοήθειας 111 57 στον τομέα της ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών και φροντιστών, αλλά και στην παροχή δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες σε συνεργασία με το νοσοκομείο Metropolitan. Η FairLife στα Patient Awards 2022 κέρδισε στην κατηγορία Ευαισθητοποίηση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο χάλκινο βραβείο, μέσα από την δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης που πραγματοποίησε.

Τέλος οι δράσεις συμβουλευτικής σε σχολεία έχει ιδιαίτερα μετά τον διαγωνισμό και τη δημιουργία του νεανικού μας blog μια μεγάλη  δυναμική.

Ευελπιστούμε ότι το όραμά μας για μια γενιά χωρίς κάπνισμα, χωρίς άτμισμα, χωρίς καρκίνο του πνεύμονα να βρει και άλλους συμπαραστάτες και να γίνει πραγματικότητα. Γιατί ο μόνος τρόπος υποστήριξης του έργου μας είναι δωρεές,  χορηγίες και τα έσοδα από την πώληση αναμνηστικών στον ετήσιο αγώνα δρόμου που διοργανώνουμε κάθε Νοέμβριο, τα “Ασκληπιεία εν Δράσει”. 

Κλείνοντας και με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας που εορτάζουμε θα ήθελα να εκφράσω την αγάπη και την εμπιστοσύνη μου στη νέα γενιά, η οποία αν τής δώσουμε φωνή θα κάνει τη διαφορά και θα δώσει και σε μας μαθήματα ζωής. Ενδεικτικά θα αναφέρω το παράδειγμα του Ορέστη, του νεαρού μας εθελοντή, ο οποίος εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο το μόττο μας «Η ζωή να κόβει την ανάσα» και διαθέτει τα έσοδα για το έργο μας. Με τη χειρονομία αυτή ήθελε να δώσει το μήνυμα της προσφοράς και του εθελοντισμού όχι μόνο στους συνομηλίκους του αλλά σε όλους μας. Στην ιστοσελίδα μας μπορεί κανείς να βρει τρόπους με τους οποίους μπορεί και θέλει να μας υποστηρίξει οικονομικά ή εθελοντικά. 

FairLife

Nαπολέοντος Ζέρβα 18 ,16675 Γλυφάδα

Τηλ : +30 2130165784

FairLine11157 – Γραμμή Ενημέρωσης και Υποστήριξης

Εmail:  info@fairlifelcc.com ,

Website:  www.fairlifelcc.com

Ο ιός HPV και το εμβόλιο κατά του HPV.

This Post Has One Comment

Αφήστε μια απάντηση