You are currently viewing Κρυψορχία στα αγόρια

Κρυψορχία στα αγόρια

Τι είναι η κρυψορχία στα αγόρια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; Μας ενημερώνει ο Χειρουργός – Ουρολόγος – Παιδοουρολόγος Σπυρίδων Γκούβαλης.

Ο γιος μου έχει κρυψορχία. Είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση;

Κατ’ αρχήν να διευκρινίσω ότι στην περίπτωση αυτή απαιτείται εγρήγορση αλλά όχι πανικός μια και πρόκειται για κάτι αντιμετωπίσιμο. Η κρυψορχία εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια που γεννιούνται πρόωρα. Γενικά, εκτιμάται ότι σχετίζεται με κάποια διαταραχή στο ενδοκρινικό σύστημα του εμβρύου, σε συνδυασμό με κάποιες γονιδιακές ανωμαλίες.

Οι όρχεις μετακινούνται στη σωστή θέση, συνήθως  κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής των βρεφών. Αν αυτό δεν συμβεί,  η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη γιατί η παραμονή τους  σε περιβάλλον με υψηλότερη θερμοκρασία απ’ ότι στο όσχεο, μπορεί να βλάψει την κανονική τους ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να προκαλέσει πρόβλημα στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων και να οδηγήσει σε στειρότητα. Οι όρχεις που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.  Σε σχέση με τους όρχεις που βρίσκονται στη φυσιολογική τους θέση είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν συστροφή ή να υποστούν τραυματισμό.  Εδώ, να σημειώσω, ότι ο συχνότερος όγκος που εμφανίζεται μετά την εφηβεία, είναι το σεμίνωμα.

Ωστόσο, πέρα από τα προβλήματα στην υγεία, η κρυψορχία προκαλεί και ψυχολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την αυτοπεποίθηση του αγοριού, το οποίο διαπιστώνει ότι το όσχεο του είναι άδειο ή δεν είναι συμμετρικό γιατί μπορεί να απουσιάζει ο ένας από τους δύο όρχεις.

Αν ο όρχις δεν εντοπίζεται από τον ουρολόγο με την ψηλάφηση, τότε προχωρά σε εξέταση με υπερήχους. Μπορεί ο όρχις να μην υπάρχει καθόλου, λόγω ανωμαλιών που εκδηλώθηκαν κατά την εμβρυακή ζωή, μπορεί οι όρχεις να είναι «ανασπώμενοι» δηλ. να ανεβοκατεβαίνουν και να μην είναι σταθεροποιημένοι. Ο ουρολόγος θ’ αποφανθεί αν πρόκειται για πραγματική κρυψορχία και αν επιβάλλεται θεραπεία.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η επέμβαση και πότε πρέπει να γίνεται;

Το ποσοστό επιτυχίας του χειρουργείου αγγίζει το 90%. Η επέμβαση καλό είναι να γίνεται  στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής, γιατί αυτό έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ευεργετικά στη μελλοντική διατήρηση της γονιμότητας. Η ορχεοπηξία είναι η ενδεδειγμένη χειρουργική αποκατάσταση της κρυψορχίας όταν ο όρχις δεν βρίσκεται στη φυσιολογική θέση του, δηλαδή μέσα στο όσχεο.

Στο παρελθόν, επιχειρήθηκε η κάθοδος των όρχεων στα νεογνά, με τη χορήγηση ορμονών. Ωστόσο  το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία ήταν περίπου 15-20%: μετά τη διακοπή της, το 1/5 των όρχεων επανέρχονταν στην αρχική τους θέση. Επιπρόσθετα, οι ορμόνες αποδείχθηκαν επιβλαβείς για τη σπερματογένεση. Σήμερα, η ορμονοθεραπεία δεν συστήνεται πλέον για την αντιμετώπιση της κρυψορχίας.

Τι χρειάζεται να κάνω μετά την επέμβαση;

Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά με αυτό  το σύνδρομο αυτό, εμφανίζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά υπογονιμότητα και κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο των όρχεων. Γι’ αυτό, επιβάλλεται ετήσιος έλεγχος από Ουρολόγο, ακόμη και μετά την αποκατάσταση της κρυψορχίας.

Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης

Χειρουργός Ουρολόγος – Παιδοουρολόγος

www. sgouvalis.gr

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους. Συμβουλές διατροφής και όχι μόνο.