Χρήσιμες συμβουλές, προς τους μαθητές, για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των Πανελλήνιων εξετάσεων στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Παράλληλα, θα μπορείς να βρεις τη βαθμολογία σου στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό σου και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο σου με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Επίσης, μπορείς να λάβεις τη βαθμολογία σου και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό σου τηλέφωνο, αν το έχεις ήδη αιτηθεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr.
Με ποια κριτήρια να επιλέξω σχολή;
Ήρθε η ώρα που περίμενες τόσο καιρό. Να γευτείς τους καρπούς της πολύμηνης προσπάθειάς σου.
Τι να λάβεις υπόψη:
- Τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου
Πάντα λέω στους μαθητές μου πριν ξεκινήσουν προετοιμασία για τις Πανελλήνιες, να σκεφτούν σοβαρά με τι θα τους άρεσε να ασχοληθούν επαγγελματικά λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα ταλέντα τους και την κλίση τους. Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να πάρει μία τέτοια δύσκολη απόφαση, αλλά δυστυχώς έτσι είναι το σύστημα. Οπότε πρέπει να είσαι σίγουρος και να αγαπάς αυτό που θες να κάνεις, τόσο για να αντέξεις την πίεση των εξετάσεων, αλλά και για να τα καταφέρεις να τελειώσεις τη σχολή σου και να γίνεις καλός επαγγελματίας.
- Τι επαγγελματικές προοπτικές έχει η Σχολή που θέλεις
Επειδή κανείς δε δουλεύει από χόμπι (εκτός κι αν είσαι τόσο τυχερός/τυχερή), καλό θα είναι να βρεις μία σχολή που να έχει επαγγελματική αποκατάσταση. Μελέτησε τα στατιστικά στοιχεία πριν φτιάξεις το μηχανογραφικό σου και σκέψου με διορατικότητα σε βάθος τουλάχιστον 7ετίας. Να τελειώσεις τη σχολή, να κάνεις και κανένα μεταπτυχιακό, να πας και φαντάρος, αν είσαι αγόρι. Οι εποχές αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε.
- Που βρίσκεται η Σχολή
Δύσκολη απόφαση η επιλογή πόλης. Δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από εσένα, αλλά από ολόκληρη την οικογένεια, καθώς έχει επιπτώσεις σε όλα τα μέλη της. Από την μία μεριά, μπορείς να βρεις ενδιαφέρουσες Σχολές στην επαρχία και με χαμηλή βάση. Ωστόσο δε θα πρέπει να είναι κριτήριο το να φύγεις από τα σπίτι σου για να είσαι «ανεξάρτητος», αλλά μόνο το πραγματικό ενδιαφέρον για κάποια Σχολή. Από την άλλη μεριά, κάποιοι μαθητές δε θέλουν ή δεν μπορούν να αλλάξουν τόπο διαμονής. Γενικά η συγκεκριμένη απόφαση χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη.
Τι να αγνοήσεις:
- Τη βάση της Σχολής
Το ότι μία Σχολή έχει υψηλή βάση, δεν σημαίνει ότι θα σου αρέσει κιόλας. Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν όλοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί υπολογιστών. Εσύ θα διαλέξεις με βάση τις ικανότητές σου και τα θέλω σου. Μπορείς να γίνεις γιατρός, όταν βλέπεις αίμα και λιποθυμάς;
- Τι θέλουν οι άλλοι
Ότι πιέσεις κι αν δέχεσαι από τον οικογενειακό και τον κοινωνικό σου περίγυρο, αυτή τη φορά κάνε του κεφαλιού σου! Γίνε αυτό που θέλεις εσύ. Πρόσεξε, όμως, την επιλογή σου. Κανείς δε θα έχει μετά την ευθύνη, παρά μόνο εσύ. Κάνε ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού για να βοηθηθείς και/ή απευθύνσου στους καθηγητές και τους φροντιστές σου.
- Τι λέγεται για κάθε Σχολή
Η καλή φήμη μιας Σχολής δεν είναι κριτήριο επιλογής. Μπορεί το αντικείμενό της να είναι τελείως εκτός των ενδιαφερόντων σου. Ωστόσο, για τη Σχολή που ενδιαφέρεσαι, φρόντισε να πάρεις πληροφορίες από φίλους και γνωστούς που έχουν πρόσφατα φοιτήσει ή φοιτούν εκεί. Βρες στο διαδίκτυο τον οδηγό σπουδών της κάθε Σχολής που σκέφτεσαι να βάλεις στο μηχανογραφικό σου και ενημερώσου για τα μαθήματα και τις προοπτικές που δίνει.
- Τα μόρια που συγκέντρωσες
Δυστυχώς όλα εξαρτώνται από τις βάσεις. Οπότε εσύ φτιάξε τη λίστα σου με βάση τις επιθυμίες σου και φυσικά έχοντας σαν μπούσουλα τις περσινές βάσεις και τις προβλέψεις των ειδικών για τη διακύμανση των φετινών βάσεων.
Πώς να συμπληρώσεις το μηχανογραφικό σου!
Αφού λοιπόν, μελετήσεις σοβαρά τα παραπάνω και πάρεις τις αποφάσεις σου, ήρθε η ώρα να συμπληρώσεις τα μηχανογραφικό σου.
Αρχικά πάρε από το Λύκειό σου τον προσωπικό σου κωδικό ασφαλείας (password) με τον οποίο θα μπεις στην εφαρμογή https://exams.it.minedu.gov.gr. Έπειτα ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
- Υπολόγισε τα μόριά σου. (Φέτος έχει και συντελεστές βαρύτητας)
- Σε ένα χαρτί, βάλε τις Σχολές που θέλεις να δηλώσεις με τη σειρά που επιθυμείς.
Μπορείς να δηλώσεις όλες τις σχολές από το αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο της ομάδας προσανατολισμού σου με όποια σειρά θέλεις.
- Γράψε δίπλα σε κάθε σχολή την περσινή βάση της. Για να έχει νόημα η σειρά, θα πρέπει οι βάσεις να είναι κατά φθίνουσα σειρά, δηλαδή από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη. Διαφορετικά θα πρέπει να την αλλάξεις.
- Τέλος, βάλε τους παραπάνω αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό σου. Δηλαδή γράψε δίπλα σε κάθε σχολή τον αριθμό προτίμησής σου, στη σχολή πρώτης προτίμησης τον αριθμό 1, στη σχολή δεύτερης προτίμησης τον αριθμό 2 κτλ.
- Όταν το Υπουργείο Παιδείας ανοίξει την εφαρμογή, ακολούθησε τις οδηγίες που σου δίνει και συμπλήρωσε και ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό σου, με πολλή προσοχή όπως το καθόρισες στο τέταρτο βήμα.
Αν θες μπορείς να υποβάλλεις ένα πρόχειρο μηχανογραφικό και μετά να το τροποποιήσεις ,αν χρειαστεί, πριν προχωρήσεις στην οριστικοποίησή του πάντα μέσα στην προθεσμία που έχει οριστεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Από φέτος θα ισχύσουν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και το διπλό μηχανογραφικό δελτίο.
- Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ)
Η ΕΒΕ θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων στα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου –συνολικά τέσσερα– πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή, τον οποίο θα αποφασίζει κάθε Τμήμα ΑΕΙ που είναι ενταγμένο στο πεδίο.
Αν, λοιπόν, έχεις επίδοση κάτω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάποιο τμήμα, τότε αυτόματα όταν θα συμπληρώνεις το μηχανογραφικό δελτίο και θα πας να το υποβάλλεις ηλεκτρονικά, δε θα μπορείς να το δηλώσεις.
Για αυτό, δήλωσε όλα τα τμήματα που σου επιτρέπει το σύστημα. Ακόμα κι αν έχεις περάσει την ΕΒΕ ενός τμήματος, μπορεί να καλυφθούν οι θέσεις του από άλλους υποψηφίους με υψηλότερη βαθμολογία και να μείνεις έξω.
- Διπλό μηχανογραφικό δελτίο
Φέτος, μαζί με το γνωστό μηχανογραφικό δελτίο για τις θέσεις στα ΑΕΙ, μπορείς να συμπληρώσεις και μηχανογραφικό για τις θέσεις των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Εκεί θα βρεις περίπου 130 ειδικότητες σε 24 επαγγελματικούς τομείς. Οι επιτυχόντες θα εγγραφούν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ, όπου θα αφορά στις θέσεις ανά ειδικότητα που δεν καλύφθηκαν από την διαδικασία υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, καθώς και σε θέσεις ανά ειδικότητα που δεν προκηρύχθηκαν κατά την ανωτέρω διαδικασία.
Πάντως, αυτό που θέλω να τονίσω σε όλους τους υποψηφίους είναι ότι η ζωή σας δεν κρίνεται μόνο από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, δες αυτή την πορεία σαν μία άκρως διδακτική εμπειρία. Κάνε την το εφαλτήριο για την αρχή της ενήλικης ζωής σου. Στο δρόμο σου θα βρεθούν χιλιάδες ευκαιρίες για να δημιουργήσεις , αρκεί να έχεις τα μάτια σου και τα αυτιά σου ανοιχτά για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου.
Εύχομαι σε όλους καλά αποτελέσματα! Και καλό καλοκαίρι!
Χασιώτη Ειρήνη
Εκπαιδευτικός – Χημικός MSc
Εξωτερικός συνεργάτης ΕΚΠΑ
Θα την βρείτε σύντομα στο homeschooling.gr με περισσότερες πρακτικές συμβουλές για αγχωμένους γονείς τρελαμένων παιδιών και εφήβων! 🙂