You are currently viewing Προληπτικές επικαλύψεις δοντιών για παιδιά και εφήβους.

Προληπτικές επικαλύψεις δοντιών για παιδιά και εφήβους.

Προληπτικές επικαλύψεις δοντιών για παιδιά και εφήβους. Κρατήστε μακριά τη τερηδόνα από τα παιδικά δόντια! Συμβουλές για γονείς

Η στοματική υγεία των παιδιών είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί από την βρεφική τους ηλικία και να μην αμελούμε την τακτική παρακολούθηση τους. Το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής Έρευνας της Αμερικής έχει εκδώσει έναν χρήσιμο οδηγό για γονείς, όπου κάποιος μπορεί να ενημερωθεί τεκμηριωμένα για τη μέθοδο των προληπτικών επικαλύψεων και τα οφέλη για τη στοματική υγεία των παιδιών. 

Τι είναι οι προληπτικές επικαλύψεις δοντιών;

Οι προληπτικές επικαλύψεις δοντιών είναι λεπτές επικαλύψεις από υγρή ρητίνη, που τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών. Η τοποθέτηση προληπτικών επικαλύψεων δοντιών είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία. Οι προληπτικές επικαλύψεις τοποθετούνται ως υγρή ρητίνη και στερεοποιούνται γρήγορα για να σχηματίσουν μια ασπίδα προστασίας πάνω από το δόντι.

Πώς τοποθετούνται οι προληπτικές επικαλύψεις;

  1. Το δόντι καθαρίζεται
  2. Το δόντι στεγνώνει και τοποθετείται βαμβάκι γύρω από το δόντι, ώστε να παραμένει στεγνό.
  3. Τοποθετείται ένα διάλυμα στο δόντι, που κάνει την επιφάνεια λίγο τραχιά. Είναι πιο εύκολο για την επικάλυψη να κολλήσει σε μια ελαφρώς τραχιά επιφάνεια.
  4. Το δόντι ξεπλένεται και στεγνώνει. Στη συνέχεια τοποθετείται νέο βαμβάκι γύρω από το δόντι, ώστε να παραμένει στεγνό.
  5. Η επικάλυψη εφαρμόζεται ως υγρό. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ειδικό φως για να βοηθήσει την επικάλυψη να σκληρύνει.
  6. Η προληπτική επικάλυψη είναι στη θέση της!

Γιατί να επιλέξετε να βάλετε επικαλύψεις;

Οι  προληπτικές επικαλύψεις τοποθετούνται στα δόντια για την πρόληψη της τερηδόνας. Το φθόριο στην οδοντόκρεμα και στο πόσιμο νερό προστατεύει τις περισσότερες επιφάνειες των δοντιών, αλλά οι μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών χρειάζονται επιπλέον προστασία. Οι οδοντικές επικαλύψεις καλύπτουν τις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών και κρατούν μακριά μικρόβια και τροφές. Η τοποθέτηση επικαλύψεων στα δόντια πριν από τη φθορά, θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα μακροπρόθεσμα, αποφεύγοντας τα σφραγίσματα και τις αλλοιώσεις των φθαρμένων δοντιών των παιδιών.

Τι προκαλεί την τερηδόνα;

Τα μικρόβια στο στόμα χρησιμοποιούν τη ζάχαρη από τα τρόφιμα και τα ποτά για να παράγουν οξέα. Με την πάροδο του χρόνου, τα οξέα μπορούν να δημιουργήσουν μια κοιλότητα στο δόντι. Φυσικά ένα υγιές δόντι είναι το καλύτερο δόντι. Επομένως, είναι σημαντικό να αποτρέψετε τη φθορά. Γι’ αυτό οι επικαλύψεις είναι τόσο σημαντικές.

Γιατί τα πίσω δόντια φθείρονται τόσο εύκολα;

Οι μασητικές επιφάνειες των οπίσθιων δοντιών είναι τραχιές και ανώμαλες, επειδή έχουν μικρές κοιλότητες και αυλακώσεις. Τρόφιμα και μικρόβια μπορεί να κολλήσουν στις κοιλότητες και τις αυλακώσεις και να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν μπορούν να τις βουρτσίσουν.

Ποιος πρέπει να πάρει οδοντικές επικαλύψεις;

Τα παιδιά θα πρέπει να βάζουν επικαλύψεις στους μόνιμους γομφίους τους, μόλις βγουν τα δόντια,  προτού η τερηδόνα επιτεθεί στα δόντια. Οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι – που ονομάζονται “6χρονοι γομφίοι”, εμφανίζονται μεταξύ 5 και 7 ετών. Οι δεύτεροι μόνιμοι γομφίοι, «γομφίοι 12 ετών», εμφανίζονται όταν ένα παιδί είναι μεταξύ 11 και 14 ετών. Άλλα δόντια με κοιλώματα και αυλακώσεις μπορεί επίσης να χρειαστεί να σφραγιστούν. Έφηβοι και νεαροί ενήλικες που είναι επιρρεπείς στην τερηδόνα, μπορεί επίσης να χρειαστούν επικαλύψεις.

Πρέπει να τοποθετούνται οδοντικές επικαλύψεις στα βρεφικά δόντια;

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να θεωρήσει πως είναι καλή ιδέα, ειδικά εάν τα νεογιλά δόντια του παιδιού σας έχουν βαθιές κοιλότητες και αυλακώσεις. Τα βρεφικά δόντια κάνουν χώρο για τα ενήλικα δόντια. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα βρεφικά δόντια υγιή, ώστε να μην πέφτουν νωρίς.

Πόσο διαρκούν οι επικαλύψεις;

Οι επικαλύψεις μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 χρόνια. Αλλά πρέπει να ελέγχονται σε τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν φθαρεί. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να επιδιορθώσει τις επικαλύψεις, προσθέτοντας περισσότερο σφραγιστικό υλικό.

Τι γίνεται αν ένα μικρό σημείο με τερηδόνα καλυφθεί κατά λάθος από τις επικαλύψεις;

Η τερηδόνα δεν θα εξαπλωθεί, γιατί είναι αποκλεισμένη από την παροχή τροφής και μικροβίων.

Είναι καινούργια η τεχνική των επικαλύψεων;

Όχι, οι επικαλύψεις υπάρχουν από τη δεκαετία του 1960. Μελέτες του Αμερικάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Οδοντιατρικής Έρευνας και άλλων οδήγησαν στην ανάπτυξη οδοντικών επικαλύψεων και έδειξαν ότι λειτουργούν σωστά και είναι ασφαλή.

Εκτός από τις επικαλύψεις, υπάρχουν άλλοι τρόποι πρόληψης της τερηδόνας;

Ναι. Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας και η κατανάλωση φθοριούχου νερού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Επιλέξτε μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο και ρωτήστε τον οδοντίατρο ή τον παιδίατρο, εάν το πόσιμο νερό σας περιέχει φθόριο. Ρωτήστε και για άλλα είδη φθορίου που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των δοντιών του παιδιού σας υγιή.

ΦΘΟΡΙΟ

  • κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στη τερηδόνα
  • επιδιορθώνει τις μικροσκοπικές περιοχές τερηδόνας πριν γίνουν μεγάλες κοιλότητες
  • κάνει τα μικρόβια στο στόμα λιγότερο ικανά να προκαλέσουν τερηδόνα

Ο συνδυασμός οδοντικών επικαλύψεων και φθορίου μπορεί να αποτρέψει σχεδόν πλήρως την τερηδόνα.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ οδοντικά οδοντικές επικαλύψεις για τα παιδιά μου;

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας και συμβουλευτείτε την γνώμη του .

Πηγή: National Institute of Dental and Craniofacial Research – National Oral Health Information Center https://catalog.nidcr.nih.gov/catalog/seal-out-tooth-decay

Μιλώντας στο παιδί μου για τη σεξουαλικότητα