You are currently viewing Πανελλήνιες εξετάσεις…στην οικογένεια (μέρος 1ο)

Πανελλήνιες εξετάσεις…στην οικογένεια (μέρος 1ο)

5+1 πρακτικές συμβουλές για γονείς υποψηφίων

Αρχές Ιουνίου και μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, μία πολύ δύσκολη περίοδο για αρκετό κόσμο, γιατί μαζί με τους μαθητές που διαγωνίζονται, είναι κι οι γονείς που βιώνουν τις δικές τους αγωνίες και οι καθηγητές που μοχθούν μία ολόκληρη χρονιά.

Σίγουρα οι περισσότεροι γονείς έχετε νιώσει στο πετσί σας τι εστί «εφηβεία» τα τελευταία 3-4 χρόνια πριν τις Πανελλήνιες. Πόσο, μάλλον, φέτος με τις δύσκολες συνθήκες της συνεχόμενης καραντίνας και του εγκλεισμού όλων μας.  Δε θέλω ούτε να σας τρομάξω, ούτε να σας απογοητεύσω, αλλά αυτές τις μέρες είναι η κορύφωση του δράματος!  Η κατάσταση στο σπίτι κάθε εξεταζόμενου μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Λοιπόν, για να μην αρχίσουν τα παιδιά σας τα αγχολυτικά και εμείς οι υπόλοιποι να μην πέσουμε στα ηρεμιστικά, προσπαθήστε να  ακολουθήσετε τις επόμενες συμβουλές.  Είναι guarantee, αποδεδειγμένα!

Αποφύγετε τις κόντρες μεταξύ σας.

Αυτές οι τελευταίες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες για τα παιδιά, κυρίως στον ψυχολογικό τομέα. Λόγω του άγχους και της συσσωρευμένης κούρασης, ακόμα και τα πιο ήρεμα παιδιά παρουσιάζουν νεύρα, αντίδραση και επιθετικότητα για τα πιο απλά πράγματα. Φροντίστε, λοιπόν, να αντέξετε την αμφιθυμία τους και να αποφύγετε τους καβγάδες. Όταν ζορίζουν τα πράγματα, βγείτε μία βόλτα έξω από το σπίτι για περπάτημα. Θα γυρίσετε χαλαρωμένοι και θα έχετε γλυτώσει και τις φωνές. Πάνω απ’ όλα ΗΡΕΜΙΑ!

Ακολουθήστε το πρόγραμμα τους.

Το ξέρω ότι το μόνο που θέλετε είναι να φροντίσετε τα παιδιά σας, αλλά με το να χτυπάτε κάθε μισή ώρα την πόρτα και να τα ρωτάτε αν θέλουν κάτι, τελικά θα καταφέρετε να καταλήξετε σε καβγά. Αφήστε τα να ζητήσουν εκείνα ό,τι χρειάζονται και όποτε το χρειάζονται. Επίσης, μη τα διακόπτετε για να κάνουν διάλειμμα! Ξέρουν τα ίδια τους ρυθμούς τους. Φυσικά δε λέω να τα παρατήσετε στο έλεός τους. Να φροντίζετε να τρώνε καλά και υγιεινά, με ελαφριά και συχνά γεύματα, να κάνουν τακτικά διαλείμματα  και να κοιμούνται ένα 8ωρο, αλλά όχι με πίεση και φωνές. 

Όταν έρθει η ώρα του διαλείμματος, μιλήστε μαζί τους για άσχετα και ευχάριστα θέματα με τόνους αισιοδοξίας. Πείτε και κάποιο αστείο περιστατικό. Πάντα βοηθάει στη χαλάρωση. Ίσως και να κάτσετε λίγο μαζί στο μπαλκόνι να αλλάξουν παραστάσεις. Όλη την ώρα πάνω από ένα βιβλίο ή στον υπολογιστή κουράζει τα μάτια και το μυαλό.

Μοιραστείτε το άγχος τους.

Τώρα, μάλλον, καταλαβαίνετε καλύτερα τους γονείς σας που έλεγαν «Δίνουμε πανελλήνιες» και εσείς τα παίρνατε στο κρανίο! Το άγχος είναι μεγάλο κι από τις 2 πλευρές. Όμως, ο στόχος είναι κοινός και δε θα έπρεπε να είναι μόνο η εισαγωγή σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά η ευτυχία του παιδιού με όποιο τρόπο. Αφήστε τα παιδιά σας να σας ανοιχτούν για τις ανησυχίες τους και ακούστε τα χωρίς παρεμβολές με νουθεσίες ή κριτικές.

Μην υπερβάλλετε, απλά υποστηρίξτε!

Οι υπερβολικές εκφράσεις του τύπου «Πάμε να σκίσουμε! Είσαι ο καλύτερος/η!» μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο άγχος σε μερικούς μαθητές, γιατί αισθάνονται ότι οι γονείς τους έχουν μεγάλες απαιτήσεις από αυτούς. Κι αν ο μαθητής είναι τελειομανής, τότε ο συνδυασμός είναι καταστροφικός. Το άγχος χτυπάει κόκκινο.

Γι’ αυτό προτιμήστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας λέγοντάς τους ότι όλα θα πάνε καλά,  ότι είστε πάντα δίπλα τους και τα αγαπάτε ό,τι και αν γίνει. Έτσι τους δίνετε δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. «Πιστεύουμε σε εσένα και είμαστε πολύ περήφανοι για την προσπάθειά σου.  Είμαστε εδώ ό,τι κι αν χρειαστείς». Και μια γερή αγκαλιά!

Αποφύγετε τις συγκρίσεις.

Εννοείται ότι δεν πρέπει να αρχίσετε τα παραδείγματα με άλλα παιδιά που έδιναν εξετάσεις. Θυμάσαι όταν έδινε η αδερφή σου, ο ξάδερφός σου, ο γιος της γειτόνισσας…  Όχι, δε θέλει να θυμάται και δεν τον/την νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι.  «Δηλαδή, εγώ δεν είμαι καλός/ καλή;» Εστιάστε ΜΟΝΟ στο παιδί σας.

Έχουμε ετοιμάσει και ένα ξεχωριστό άρθρο με 7 συμβουλές για τους μαθητές μας για αποδοτικότερο διάβασμα που θα τους βοηθήσει σίγουρα στη διαχείριση της κατάστασης.

Αν θέλετε και το «σηκώνει» η συζήτηση,  μπορείτε να μοιραστείτε κάποια αντίστοιχη δική σας  στρεσογόνο κατάσταση και πως το διαχειριστήκατε. Χειριστείτε το  με ενσυναίσθηση και όχι με το στυλ «τα ξέρω όλα». Εξάλλου, όλοι δεν είμαστε ίδιοι. 

Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι το τέλος του κόσμου!

Μαθητές και γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι Πανελλαδικές είναι μόνο η αρχή σε μία σειρά δοκιμασιών που ξεκινούν μετά το σχολείο και να το δουν σαν μία καλή ευκαιρία για το πώς αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις σαν οικογένεια. Ακόμα κι αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δεν τα βάφουμε μαύρα. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές και όπως λέει και ο λαός «κάθε εμπόδιο για καλό»! Εκεί που κλείνει μία πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο.

Καλή επιτυχία!

Χασιώτη Ειρήνη

Εκπαιδευτικός – Χημικός MSc

Εξωτερικός συνεργάτης ΕΚΠΑ

Θα την βρείτε σύντομα στο homeschooling.gr με περισσότερες πρακτικές συμβουλές για αγχωμένους γονείς τρελαμένων παιδιών και εφήβων!

Πανελλήνιες …7 Super συμβουλές προς υποψηφίους!