You are currently viewing Προληπτικές εξετάσεις για τον μπαμπά.

Προληπτικές εξετάσεις για τον μπαμπά.

Προληπτικές εξετάσεις για τον μπαμπά

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας ανδρικής πρόληψης. Είναι ο μήνας που “σκουντάει” τον μπαμπά για τις προληπτικές του εξετάσεις. Ποιες είναι όμως οι εξετάσεις του μπαμπά; Μας απαντά και μας ενημερώνει ο Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης, Χειρουργός-Ουρολόγος-Παιδοουρολόγος.

Όπως η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ σώζουν πολλές γυναικείες ζωές, έτσι και οι άνδρες έχουν τις δικές τους προληπτικές εξετάσεις.

Ανιχνεύει εγκαίρως  μια αλλαγή ή την εμφάνιση οζιδίων. Η αυτοεξέταση  των όρχεων γίνεται σε έναν όρχι κάθε φορά. Ο άνδρας τον κρατά το ανάμεσα  σε αντίχειρα (στην κορυφή), μέσο δάκτυλο και δείκτη (στη βάση).   Αν ψηλαφίσει κάποια σκληρία στο όσχεο (δηλ. στο σάκο που περιέχει τους όρχεις), ακόμη και αν δεν αισθάνεται πόνο ή άλλες ενοχλήσεις, αν κάτι έχει αλλάξει από την προηγούμενη ψηλάφηση των όρχεων, πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον ουρολόγο.

Απαραίτητη αν και οι άνδρες τη θεωρούν δυσάρεστη. Εντοπίζει το 15% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη με “φυσιολογική” τιμή PSA. Ο Ουρολόγος είναι ό,τι και ο γυναικολόγος για τις γυναίκες. 

Ελέγχει  τα όργανα του κατώτερου ουροποιητικού, δηλαδή ουροδόχο κύστη, ουρήθρα, προστάτη και σφιγκτήρα και αποφαίνεται για συχνοουρία, ακράτεια ούρων ή άλλη διαταραχή ούρησης. Με βάση τον ουροδυναμικό έλεγχο, ο ουρολόγος θα καθορίσει την φαρμακευτική αγωγή που θα επιλύσει τα προβλήματα αντιμετωπίζει η ουροδόχος κύστη σας.

Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) – εξέταση ρουτίνας- στο 70% των ασθενών ο καρκίνος του προστάτη εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο που έχει υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης. Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη  βοηθούν στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.   

Προληπτικές εξετάσεις

Απαραίτητη μετά τα 50  όπως και το να αφαιρούνται άμεσα πολύποδες, που τυχόν θα εμφανιστούν. Το βασικότερο εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο. Ξεκινά μετά τα 50 για άνδρες και γυναίκες ενώ αν υπάρχει ιστορικό, μία δεκαετία νωρίτερα. Αν δεν εντοπιστούν αδενώματα, η εξέταση επαναλαμβάνεται ανά πενταετία. Ωστόσο, αν εμφανίζετε έντονη διάρροια, δυσκοιλιότητα για αρκετές εβδομάδες ή αίμα στα κόπρανα, επισκεφτείτε τον γαστρεντερολόγο.

Είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνδρες κάτω των 50, επισκέπτονται τον ουρολόγο. Εκδηλώνονται όταν μικρόβια ή άλλοι μικροοργανισμοί προκαλέσουν φλεγμονή στον προστάτη αδένα.  Τα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να είναι… ηχηρά, όπως υψηλός πυρετός και δυσκολία κατά την ούρηση ή ήπια (χρόνια προστατίτιδα) με τη μορφή πόνου και ευαισθησία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δυσκολία κατά την ούρηση και  σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Είναι πολύ σημαντική η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία της προστατίτιδας γιατί αν και δεν είναι κακοήθης νόσος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν θεραπευθεί ( βακτήρια στο αίμα, φλεγμονή στην επιδιδυμίδα, απόστημα του προστάτη,  διαταραχές του σπέρματος και υπογονιμότητα).

Είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.  Ένας στους οκτώ άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.  Κι επειδή στα αρχικά στάδια δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα γι’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του.  Η ηλικία – ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου-  και η κληρονομικότητα είναι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.  

Ό,τι ωφελεί τον προστάτη, ωφελεί και την καρδιά!

Δρ. Σπυρίδων Γκούβαλης

Χειρουργός Ουρολόγος – Παιδοουρολόγος

www. sgouvalis.gr

Καλή λειτουργία του προστάτη