You are currently viewing 5 λόγοι για να επισκέπτονται τα παιδιά τον παππού και τη γιαγιά συχνότερα – Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

5 λόγοι για να επισκέπτονται τα παιδιά τον παππού και τη γιαγιά συχνότερα – Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων – 1η Οκτωβρίου – 5 λόγοι για να επισκέπτονται τα παιδιά τον παππού και τη γιαγιά συχνότερα.

Εξαιτίας της έντονης καθημερινότητας που βιώνουμε, πολλές φορές αμελούμε την επικοινωνία με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Η σχέση θεωρείται δεδομένη, αλλά και αυτή απαιτεί συνεχή ανατροφοδότηση, όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις, όπου εξωγενείς παράγοντες όπως η απόσταση, οι οικονομικές συγκυρίες, οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, δυσκολεύουν τις συχνές συναντήσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία της σχέσης του παιδιού μας με τη γιαγιά και τον παππού. Μια σχέση αυτόνομη με δικά της χαρακτηριστικά και δικές της ανάγκες.

Εάν λοιπόν έχει περάσει αρκετό διάστημα από την τελευταία φορά που επισκεφθήκατε τους παππούδες, βρείτε παρακάτω 5 λόγους για να επανορθώσετε άμεσα…

1. Η δική σας μέρα αλλά και η δική τους θα γίνει πολύ πιο χαρούμενη!

Τίποτα δεν κάνει τους παππούδες σας πιο ευτυχισμένους, από όταν τα παιδιά και τα εγγόνια τους εμφανίζονται για μια επίσκεψη – έκπληξη! Οι γιαγιάδες λατρεύουν να κακομαθαίνουν τα εγγόνια τους και οι παππούδες βρίσκουν την ευκαιρία να παίξουν μαζί τους, όπως δεν έπαιξαν ποτέ με τα παιδιά τους. Η παρουσία της οικογένειας και των παιδιών φέρνει φως και ζωή στο σπίτι τους και αισθάνονται πάλι ολοκληρωμένοι, έστω και προσωρινά.

2. Μοιραστείτε εμπειρίες

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες κουβαλούν πολύτιμες εμπειρίες ζωής, που αν κάποιες φορές φαντάζουν φορτικές και επαναλαμβανόμενες, σίγουρα είναι ανεκτίμητες. Προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες που ίσως να σας φαίνονται παρωχημένες, γιατί σίγουρα εκείνοι έχουν βιώσει περισσότερες παρόμοιες καταστάσεις, τις οποίες πλέον μπορούν να τις αξιολογούν διαφορετικά. Σίγουρα έχουν περισσότερη ψυχραιμία από εμάς και βλέπουν τα πράγματα από μια απόσταση, που εξασφαλίζει μεγαλύτερη αντικειμενικότητα. Οι εμπειρίες έχουν αξία ανεκτίμητη!

3. Θεωρείστε δεδομένες τις λιχουδιές!

Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθείτε το σπίτι της γιαγιάς μετά από καιρό και να μην έχει ετοιμάσει μερικές από τις πεντανόστιμες σπεσιαλιτέ της, αν όχι όλες μαζί… Από αλμυρές λιχουδιές έως απαγορευτικές γλυκές αμαρτίες. Μαζί με τα παιδιά σίγουρα θα απολαύσετε και εσείς ότι προλάβετε. Φυσικά επειδή οι ποσότητες συνήθως αγγίζουν την υπερβολή, δεν θα λείψουν και τα σχετικά ταπεράκια.

4. Άνοιξε αυτό το κουτί, παραμύθι να ακουστεί ….

Οι ιστορίες σε ένα οικογενειακό τραπέζι συνήθως δεν έχουν τελειωμό. Πολλές φορές φαντάζουν χιλιοειπωμένες, αλλά τα παιδιά τρελαίνονται να τις ακούν ξανά και ξανά. Ακόμα και αν έχουν και λίγη υπερβολή, ακόμα καλύτερα. Όσο πιο περιγραφικός και παραστατικός είναι ο παππούς – παραμυθάς, τόσο τα παιδιά δεν χορταίνουν να ακούν για το χωριό και τις αταξίες του παππού ή τις δικές σας όταν ήσασταν παιδιά. Επίσης, είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να κερδίσετε λίγο χαλαρό χρόνο για να απολαύσετε ξεκούραστα τον καφέ σας, όταν οι μικροί ακροατές ταξιδεύουν στα μαγικά παραμύθια. Μην ξεχνάτε την ικανοποίηση του παππού ή της γιαγιάς που βλέπει τα γουρλωμένα παιδικά ματάκια γύρω τους, την ίδια στιγμή που κάνει ασκήσεις μνήμης!

5. Οι στιγμές είναι αναντικατάστατες

Η καθημερινότητα που βιώνουμε δε μας επιτρέπει συχνά να αντιληφθούμε πως ο χρόνος τρέχει και χάνεται πριν καλά καλά το καταλάβουμε. Όλες οι στιγμές με τα παιδιά μας είναι σημαντικές αλλά οι στιγμές των παιδιών με τους παππούδες είναι διπλά πολύτιμες. Σύντομα θα εκλείψουν και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με τίποτα άλλο. Φροντίστε να γεμίσετε στιγμές και κερδίστε τον χρόνο που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί τους. Στις μνήμες των παιδιών μένουν χαραγμένες εμπειρίες που βίωσαν με έντονα συναισθήματα αγάπης και όχι με πλούσια παιχνίδια. Μην ξεχνάτε πως οι παππούδες σας χρειάζονται περισσότερο από όσο σας δείχνουν ή νομίζετε. Προγραμματίστε αυτό το Σαββατοκύριακο κιόλας μία επίσκεψη και απολαύστε τους!!

Η σημασία του παιχνιδιού για τα παιδιά