You are currently viewing Kids Save Lives – Πρώτες Βοήθειες από παιδιά!

Kids Save Lives – Πρώτες Βοήθειες από παιδιά!

Τι θα λέγατε αν ένα από τα μαθήματα που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο, ήταν και οι Πρώτες Βοήθειες; Το Kids Save Lives το υλοποιεί!!

Έχετε βρεθεί ποτέ παρόντες σε περιστατικό όπου κάποιο άτομο χρειάστηκε να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες; Προσωπικά έχω υπάρξει μάρτυρας τέτοιων περιστατικών και τα δευτερόλεπτα περνούν σαν αιώνας, είτε γνωρίζεις τον ασθενή είτε όχι. Είναι ένας άνθρωπος χωρίς τις αισθήσεις του, και χρειάζεται βοήθεια! Δεν συζητώ πόσο έντονο γίνεται όλο αυτό, όταν το άτομο το οποίο χρειάζεται βοήθεια είναι φίλος ή η οικογένειά σου! Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τη στιγμή αυτή, τα χέρια σου τα νιώθεις δεμένα, δε μπορείς να κάνεις τίποτα για να τον βοηθήσεις και το άτομο με τη μεγαλύτερη ψυχραιμία και γνώσεις (γνωστός σου ή ακόμα και άγνωστος) πέφτει πάνω στον άνθρωπο σου για να τον βοηθήσει μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο και εσύ εκείνη την ώρα τον βλέπεις θεό και προσεύχεσαι.

Όποια και να είναι η εξέλιξη, θετική ή όχι, έχει τεθεί ένας νέος Στόχος Ζωής(!!), η ενημέρωση για τις πρώτες βοήθειες, ώστε σε μία περίσταση (αχρείαστο να είναι..!) να μην είσαι παρατηρητής και το σπουδαιότερο να εκπαιδευτούν και τα παιδιά μας σε κάτι αντίστοιχο γιατί όλα είναι στη ζωή και εμείς πρέπει να είμαστε ενεργοί. Συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα εκμάθησης και εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών, είναι από αυτά που δεν μετανιώνεις ποτέ και ας μην το χρειαστείς ποτέ ή για να είμαι πιο σαφής, ελπίζεις να μην το χρειαστείς ποτέ και εύχεσαι αν το χρειαστείς να έχεις την ψυχραιμία να εφαρμόσεις αυτά που έμαθες.

Ψάχνοντας, “πέσαμε” πάνω στο Kids Save Lives, κανονίσαμε την παρακάτω συνέντευξη για να ενημερωθούν ακόμα περισσότερο τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί για το υπέροχο έργο του Συλλόγου.

Τι είναι το  KIDS SAVE LIVES;

Ο Ανθρωπιστικός Σύλλογος KIDS SAVE LIVES- ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ ξεκίνησε την δράση του το 2010 και συστάθηκε  επίσημα ως Σύλλογος, εγγεγραμμένος στο μητρώο συλλόγων της Αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής το 2016.

ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΠΟΥ ΩΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΑΘΗΚΕ:

1.Η αγωνία για την έγκαιρη και πετυχημένη ανταπόκριση στο #ΕΠΕΙΓΟΝ.

2. Η αλλαγή της κουλτούρας και πρόληψης του πληθυσμού της χώρας μας.

Έτσι ακολουθώντας την επιταγή του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, το Kids Save Lives, στοχεύει στην εκπαίδευση μαθητών σχολικής ηλικίας, των εκπαιδευτικών τους, των συλλόγων γονέων και κατά προέκταση της τοπικής κοινωνίας στην οποία ανήκει κάθε σχολική μονάδα, στο θέμα Πρώτες Βοήθειες!!

Οι Πρώτες Βοήθειες περιλαμβάνουν, την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και άλλες επείγουσες για την ανθρώπινη ζωή καταστάσεις όπως ΠΝΙΓΜΟΝΗ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ,  ΑNTIΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ κ.α., καθώς επίσης και την διάδοση , καταγραφή και τοποθέτηση των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών ακολουθώντας κατά γράμμα την από 22/08/2007 Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με την οποία θεσπίζονται οι Βασικοί Κανόνες για την χρήση των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών από τον γενικό πληθυσμό στοχεύοντας στην άμεση αποτελεσματική αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής.

Υπάρχει όριο ηλικίας για να συμμετέχει κάποιος στην εκπαίδευση πρώτων βοηθειών; Πόσο εύκολο είναι να εκπαιδευτούν τα μικρά παιδιά στις πρώτες βοήθειες;

O Ανθρωπιστικός Σύλλογος KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ  εκπαιδεύει παιδιά στα ελληνικά σχολεία υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας από 11 χρονών και άνω . Το ίδιο ισχύει και τώρα εν καιρώ πανδημίας με τα διαδικτυακά σεμινάρια που πραγματοποιούμε χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Για μία ημέρα στο σχολείο οι μαθητές δεν διδάσκονται μαθηματικά ή φυσική, αλλά πώς να σώζουν ζωές!Η διδασκαλία των παιδιών στα Ελληνικά σχολεία αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για την εκπαίδευση ενός μεγάλου πληθυσμού, ώστε στο μέλλον να υπάρξει ένα μεγαλύτερο δίκτυο ενήλικων ανανηπτών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης πραγματοποίησε στις 25 και 26 Μαρτίου το ετήσιο συνέδριο για το 2021 όπου το KIDS SAVE LIVES -ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ έλαβε μέρος  με μια πρωτότυπη εισήγηση από τον Πρόεδρο κ. Αναστάση Στεφανάκη για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE FORCE.

TO LIFE FORCE  στόχο έχει να προεκπαιδεύσει μαθητές ηλικίας 6-10 ετών στη Βασική Υποστήριξη Ζωής και τις Πρώτες Βοήθειες.

Στο συνέδριο αναλύσαμε ότι με  το L.I.F.E.F.O.R.C.E. θα αποδομήσουμε τον αλγόριθμο βασικής υποστήριξης ζωής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης στα βασικά συστατικά του. Μαζί με παιδαγωγούς, παιδοψυχολόγους, μουσικούς εκπαιδευτές και λογοθεραπευτές θα συνθέσουμε έναν νέο αλγόριθμο, προσαρμοσμένο στις δεξιότητες και ικανότητες των παιδιών ηλικίας 6-10 ετών. Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαλεία (π.χ. κάρτες παιχνιδιού, τραγούδια, βίντεο) και θα εκπαιδεύσουμε τους δασκάλους, για να μπορούν στη συνέχεια να εκπαιδεύσουν τους μαθητές.

Είναι μια δημιουργική χρονιά για εμάς και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης και να εκπαιδεύσουμε και αυτή την ηλικιακή ομάδα!

Η ελληνική κοινωνία είναι εξοικειωμένη με τις πρώτες βοήθειες;

Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 27 Ευρωπαϊκές Χώρες στην αναζωογόνηση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, (Μελέτη EURECA ONE).

Μέχρι και τα τελευταία  χρόνια λίγοι  πολίτες του γενικού πληθυσμού ήταν εκπαιδευμένοι στην ΚΑΡΠΑ και την χρήση των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs), με αποτέλεσμα να μην ξεκινάει έγκαιρα η αναζωογόνηση του θύματος από τους πρώτους παρευρισκόμενους.

 Σε Χώρες όπου είναι διαδεδομένοι οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (AEDs) και θεσμοθετημένη η εκπαίδευση πολιτών & ιδιαίτερα των μαθητών σχολικής ηλικίας (πχ Δανία, Ολλανδία), παρατηρήθηκε πως μέσα σε λίγα χρόνια τριπλασιάστηκε το ποσοστό των θυμάτων που επιβιώνουν από μια εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή.

Από το 2016 έως τώρα έχουμε εκπαιδεύσει δια ζώσης  περίπου 70.000 παιδιά και ενήλικες στις Πρώτες Βοήθειες και συνεχίζουμε εν καιρώ πανδημίας  να έχουμε την επιθυμία να  τις βάλουμε σε όλα τα ελληνικά σπίτια μέσα από τα e-learning (webinars) και μέσω του νέου μας καναλιού στο YouTube!

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης βράβευσε το KIDS SAVE LIVES-ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ για το έργο του στα Ελληνικά σχολεία και την Ελληνική κοινότητα, με την υποτροφία PETER BASKET BURSARY!

Κάτι αλλάζει και το παρατηρούμε μέσω των εκπαιδεύσεων μας !

Αξίζει να σημειωθεί ότι το KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ απαρτίζεται από εθελοντές εκπαιδευτές, κανείς δεν πληρώνει – κανείς δεν πληρώνεται και ίσως είναι το κλειδί της επιτυχίας και ανοδικής πορείας του Συλλόγου και του μεγάλου ενδιαφέροντος από τους απλούς πολίτες για τις εκπαιδεύσεις Πρώτων Βοηθειών.

Oι εθελοντές εκπαιδευτές έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα , την Ίμβρο αλλά και την Κωνσταντινούπολη με κοινό στόχο την ευαισθητοποίηση της κάθε κοινότητας και την διάδοση ότι σε κάθε επείγον περιστατικό ο εχθρός μας είναι ο χρόνος!!

Ποιος ο ρόλος των γονέων στην εκπαίδευση πρώτων βοηθειών των παιδιών τους;

Η εκπαίδευση των παιδιών είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Η εκπαιδευτική διαδικασία ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης καθώς το βρέφος δέχεται και καταγράφει πλήθος ερεθισμάτων και πρώτος εκπαιδευτής είναι ο γονέας. Μέχρι τη στιγμή που ξεκινά η επίσημη εκπαίδευση το παιδί έχει ήδη αποκτήσει ένα γνωστικό υπόβαθρο και το πιο σημαντικό έχει διαμορφώσει μια στάση απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής ωστόσο, ο ρόλος των γονέων στην εκπαίδευση του παιδιού είναι πολύ σημαντικός.

Όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν και όλα τα παιδιά αξίζουν μια ποιοτική εκπαίδευση. Ο ρόλος των γονιών είναι να λειτουργούν υποστηρικτικά τόσο συναισθηματικά όσο και πρακτικά, σεβόμενοι τις ανάγκες των παιδιών και επιτρέποντάς τα να ανοίξουν τα δικά τους φτερά για να απολαύσουν το μαγικό ταξίδι της μάθησης και της γνώσης!

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την θέληση και υποστήριξη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για τις Πρώτες Βοήθειες και το πώς θα εκπαιδευτούν οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους . Λαμβάνουμε καθημερινά εγκάρδια  μηνύματα στις επίσημες σελίδες μας από γονείς που θέλουν να μας ευχαριστήσουν και πόσο σημαντικά θέματα μαθαίνουν μέσα από τα σεμινάρια μας  !

Το μεγαλύτερο μέρος των συμμετοχών στα διαδικτυακά σεμινάρια που πραγματοποιούμε είναι γονείς που παρακολουθούν μαζί με τα παιδιά τους και αυτό μας χαροποιεί πολύ και για την εκπαίδευση αλλά και για τον χρόνο που περνούν μαζί σαν οικογένεια!

Ποιος ο ρόλος του σχολείου σε μια τέτοιου είδους ζωτικής σημασίας εκπαίδευση;

Ο ρόλος του σχολείου  είναι στο μυαλό όλων μας ως το περιβάλλον που προσφέρει την επιμόρφωση και την γνωστική ανάπτυξη στα  παιδιά. Ωστόσο, η σχολική εκπαίδευση  δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό , θέτει τις βάσεις για την διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού και για την μελλοντική του εξέλιξη.

 Γι’ αυτό τα πιο εξελιγμένα εκπαιδευτικά συστήματα εμπλουτίζουν την σχολική εμπειρία με πρακτικές εφαρμογές, παιχνίδι ,προγράμματα εμπειρικής αξίας, που αποσκοπούν στην καλλιέργεια των παιδιών σε θέματα όπως η κοινωνικότητα, ο ενθουσιασμός για συνεχή μάθηση, η συνεργασία σε ομάδες, ο σεβασμός και η αυτοπεποίθηση.

Μέσα από το  εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές’’ και το Εργαστήριο Δεξιοτήτων ‘’Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές’’ που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσoκομειακής Φροντίδας, έχουμε εκπαιδεύσει περισσότερους από 70.000 μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς σε περισσότερα από 700 σχολεία της Χώρας, με την εθελοντική συμμετοχή εκατοντάδων πιστοποιημένων εκπαιδευτών του European Resuscitation Council [έγκριση ΥΠΑΙΘ].

Πρωταρχικός στόχος του Οργανισμού είναι η θεσμοθέτηση μαθήματος Α’ Βοηθειών στα ελληνικά σχολεία, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη προαγωγή του εθελοντισμού και την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο [κατάθεση Πρότασης Σχεδίου Νόμου στην Υπουργό Παιδείας κα Ν. Κεραμέως, 2019].

 Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί εκπαιδευτικοί είναι και εκπαιδευτές Πρώτων Βοηθειών του KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ και τους ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά και την δοτικότητα!

Πως μπορούμε να συμμετέχουμε σε ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών του KIDS SAVE LIVES;

Λόγω της πανδημίας τα πιστοποιημένα σεμινάρια έχουν σταματήσει για την ασφάλεια όλων, και έτσι θέλοντας να μην επαναπαυόμαστε και να κοιτάμε τους προβληματισμούς κατάματα εδώ και 1 χρόνο πραγματοποιούμε διαδικτυακά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α ‘Θμιας και Β ‘Θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Οι συμμετέχοντες, μπορούν να  διδαχθούν πως να αναγνωρίσουν τα σημάδια ενός καρδιακού επεισοδίου και με τις παρακάτω θεματικές ενότητες :

✓ να προσεγγίσουν ένα θύμα που κατέρρευσε με ασφάλεια και χρήση ΜΑΠ

✓ να αξιολογήσουν θύμα το οποίο έχει καταρρεύσει

✓ να καλέσουν ορθά την Υπηρεσία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (166)

✓ να καλέσουν ορθά τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Επείγουσας Κλήσης (112)

✓ να ξεκινήσουν έγκαιρα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

✓ να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED)

✓ να αντιμετωπίσουν καρδιακή ανακοπή μικρού παιδιού κάτω των 8 ετών

✓ να αντιμετωπίσουν θύμα πνιγμού από νερό

✓ να αντιμετωπίσουν την πνιγμονή θύματος από ξένο σώμα

✓ να αντιμετωπίσουν αναίσθητο θύμα (θέση ανάνηψης)

✓ να προβλέψουν και να αποφύγουν έναν σοβαρό τραυματισμό, να ελέγξουν μία εξωτερική αιμορραγία.

Με ένα μήνυμα στο edu@kidssavelives.gr μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για ένα μάθημα που #ΣΩΖΕΙ ζωές!

Μπορείτε να εγγραφείτε και στο κανάλι του Kids Save Lives στο You Tube.

Εύη Αδραμερινού 

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Τμήματος Social Media

Ανθρωπιστικού Οργανισμού KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και iSAVElives

Εκπαιδεύτρια European_Resuscitation_Council