You are currently viewing Η αλήθεια για τη κατανάλωση αλκοόλ στις γιορτές και πως να την μειώσετε

Η αλήθεια για τη κατανάλωση αλκοόλ στις γιορτές και πως να την μειώσετε

Η αλήθεια για τη κατανάλωση αλκοόλ στις γιορτές και πως να την μειώσετε

Πολλοί από εμάς ανυπομονούμε για τις γιορτές, ωστόσο είναι επίσης μια εποχή κατά την οποία ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πιούν πέρα από τα όριά τους, απ’ ό,τι σε άλλες εποχές του έτους. Κάποιοι άνθρωποι ενδεχομένως να βιώσουν τα δυσάρεστα αποτελέσματα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ όπως όπως καυγάδες, τραυματισμοί μέχρι τροχαία δυστυχήματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι οι κρίσιμες ικανότητες λήψης αποφάσεων και οι δεξιότητες που σχετίζονται με την οδήγηση έχουν ήδη μειωθεί πολύ πριν εμφανίσουν εμφανή σημάδια μέθης.

Αρχικά, το αλκοόλ μπορεί να φαίνεται ότι δρα ως διεγερτικό, οπότε οι άνθρωποι που πίνουν μπορεί να αισθάνονται ευδιάθετοι και ενθουσιασμένοι. Αλλά μην ξεγελιέστε. Το αλκοόλ μειώνει τις αναστολές και την κρίση και μπορεί να οδηγήσει σε απερίσκεπτες αποφάσεις.

Καθώς η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται αυξάνεται, παρατηρείται επιβράδυνση των χρόνων αντίδρασης και μια σημαντική απώλεια ελέγχου στη συμπεριφορά. Συχνά, αυτή η κατάσταση οδηγεί σε επιθετικότητα και καυγάδες, αποτελώντας πηγή έντασης και βίας.

Κατά την συνεχή κατανάλωση αλκοόλ, παρατηρείται επιδείνωση της συγκέντρωσης και απώλεια του ελέγχου στη συμπεριφορά. Η επίδραση αυτή είναι συχνά συνδεδεμένη με σύγχυση στην εκφορά λόγου και απώλεια ισορροπίας, τα οποία είναι χαρακτηριστικά της μέθης.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει μπλακ άουτ – τα οποία είναι κενά στη μνήμη ενός ατόμου ενώ ήταν σε κατάσταση μέθης. Σε υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα, το αλκοόλ δρα ως σαφές κατασταλτικό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία στους ανθρώπους που πίνουν, εάν η δόση είναι αρκετά υψηλή. Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, οι άνθρωποι που πίνουν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απειλητικής για τη ζωή τους υπερβολικής δόσης αλκοόλ, λόγω της καταστολής ζωτικών λειτουργιών της ζωής.

Κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς κατανάλωσης αλκοόλ, είναι εύκολο να εκτιμήσουμε λανθασμένα πόσο διαρκούν οι επιδράσεις του αλκοόλ. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα αρχίσουν να ξεμεθύσουν -και θα είναι σε θέση να οδηγήσουν με ασφάλεια- μόλις σταματήσουν να πίνουν και πιούν ένα φλιτζάνι καφέ. Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ συνεχίζει να επηρεάζει τον εγκέφαλο και το σώμα πολύ μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου ποτού. Ακόμη και όταν κάποιος σταματήσει να πίνει, το αλκοόλ στο στομάχι και το έντερο συνεχίζει να εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κρίση και ο συντονισμός για ώρες.

Φυσικά, κανένας δεν σκοπεύει να βλάψει κάποιον άλλο όταν διασκεδάζει κατά την περίοδο των γιορτών. Ωστόσο, η βία και τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ εξακολουθούν να υφίστανται και οι μύθοι σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ ζουν – παρόλο που επιστημονικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο και το σώμα.

Επειδή τα άτομα διαφέρουν, οι συγκεκριμένες επιδράσεις του αλκοόλ σε ένα άτομο ποικίλλουν. Αλλά ορισμένα γεγονότα είναι ξεκάθαρα – δεν υπάρχει κανένας τρόπος να παίρνετε σωστές αποφάσεις όταν είστε σε κατάσταση μέθης και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποτοξινωθείτε γρηγορότερα.

Έτσι, αυτές τις γιορτές, μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις του αλκοόλ. Μην πιστεύετε ότι μπορείτε να το νικήσετε, αλλιώς μπορεί να σας νικήσει εκείνο. Σκεφτείτε καλά πριν πιείτε.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου αν διοργανώνετε μια γιορτινή συγκέντρωση:

  • Προσφέρετε μια ποικιλία ποτών χωρίς αλκοόλ, όπως νερό, χυμούς, ανθρακούχα αναψυκτικά. Τα ποτά χωρίς αλκοόλ βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιδράσεων αφυδάτωσης από το αλκοόλ. Επίσης, τα άλλα υγρά μπορεί να επιβραδύνουν τον ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ από τον οργανισμό και να μειώσουν τη μέγιστη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα. Παρέχουν επίσης στους καλεσμένους σας εναλλακτικές λύσεις για το αλκοόλ.
  • Παρέχετε μια ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα και σνακ. Τα τρόφιμα μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ και να μειώσουν το μέγιστο επίπεδο αλκοόλ στο σώμα κατά περίπου το ένα τρίτο. Το φαγητό μπορεί επίσης να ελαχιστοποιήσει τον ερεθισμό του στομάχου και τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις την επόμενη ημέρα.
  • Βοηθήστε τους καλεσμένους σας να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια – Παροτρύνετε από πριν το άτομο που δεν θα καταναλώσει αλκοόλ να είναι ο οδηγός ή καλέστε ταξί. Όποιος βρεθεί πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου δεν πρέπει να έχει καταναλώσει αλκοόλ.
  • Εάν είστε γονέας, πέραν του να αποφύγετε να δώσετε αλκοόλ σε ανήλικους, αποφασίστε να γίνεται εσείς το καλό παράδειγμα.

Για περιπτώσεις, όπου παρατηρείτε εξαρτημένη σχέση από το αλκοόλ, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Καλές και ασφαλείς γιορτές!

Αφήστε μια απάντηση