You are currently viewing Υγεία του εγκεφάλου. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή;

Υγεία του εγκεφάλου. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή;

Υγεία του εγκεφάλου. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή;

Ξοδεύουμε πολύ χρόνο σκεπτόμενοι τη σωματική μας υγεία, τονώνοντας τους μυς μας, τους κοιλιακούς μας, ενισχύοντας την αντοχή μας. Τι γίνεται με την υγεία του εγκεφάλου μας; Τι εννοούμε με αυτό; Ποιοι κινδυνεύουν από κακή υγεία του εγκεφάλου και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στα πλαίσια ενημέρωσης για την υγεία του εγκεφάλου, φιλοξένησε την Dr. Tarun Dua για να μοιραστεί μαζί μας μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Dr. Tarun τι εννοούμε με τον όρο υγεία του εγκεφάλου;

Κάθε τι που κάνουμε, κάθε σκέψη που κάναμε ποτέ, παράγεται από τον εγκέφαλο. Οπότε αυτό σημαίνει πως η υγεία του εγκεφάλου είναι πολύ σημαντική για εμάς. Μας επιτρέπει να λειτουργούμε καλά γνωστικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ουσιαστική ζωή και να λειτουργούμε καλά και παραγωγικά στην κοινωνία. Η υγεία του εγκεφάλου ξεκινάει από νωρίς στη ζωή και επιτρέπει σε ένα παιδί να επιτύχει πλήρως τις αναπτυξιακές του δυνατότητες, να έχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες και να έχει οικονομικές ευκαιρίες. Ο εγκέφαλός μας μπορεί να επηρεαστεί από διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου. Είτε πρόκειται για έλλειψη διατροφής, είτε για περιβαλλοντικούς ρύπους. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μια εγκεφαλική διαταραχή.

Εάν εξετάσετε τις νευρολογικές διαταραχές, όπως η επιληψία, η άνοια, η ημικρανία, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η μηνιγγίτιδα, με βάση την παγκόσμια επιβάρυνση της νόσου, αποτελούν την κύρια αιτία αναπηρίας και τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου. Επομένως, εάν πρέπει να λειτουργούμε καλά, πρέπει να έχουμε μια καλή ζωή. Πρέπει να προάγουμε την υγεία του εγκεφάλου μας, πρέπει να προλαμβάνουμε τις νευρολογικές παθήσεις.

Ποιος κινδυνεύει από κακή υγεία του εγκεφάλου;

Όλοι κινδυνεύουμε. Κάποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους ανάλογα με το πόσο εκτεθειμένοι είναι σε κάποιους από τους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι ξεκινούν νωρίς στη ζωή, από όταν το παιδί είναι ακόμα στη μήτρα. Η υγεία των μητέρων, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής τους υγείας, και η έλλειψη καλής διαβίωσης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί ο εγκέφαλος του παιδιού. Και μετά τη γέννηση του παιδιού, ανάλογα με το περιβάλλον, για παράδειγμα, τη φτώχεια, το φυσικό περιβάλλον, την οικονομική ασφάλεια, όλα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου στο περιβάλλον μας.

Έτσι, για παράδειγμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση ή άλλοι ρύποι όπως τα φυτοφάρμακα, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου μας. Μολυσματικές ασθένειες, ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το COVID-19. Πολλοί από εμάς είχαμε μια κατάσταση υγείας του εγκεφάλου, εξετάζοντας την κατάσταση μετά-COVID, που επηρεάζει τον εγκέφαλό μας. Επίσης υπάρχουν οι τραυματισμούς από αθλήματα ή ατυχήματα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου μας. Και μην ξεχνάμε ότι αν έχετε κάποια από τις μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, επηρεάζει επίσης την υγεία του εγκεφάλου σας.

Πείτε μας πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή;

Θα σας πω τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε ώστε να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή. Το ένα είναι να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Και αυτό σημαίνει τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης, να τρώτε υγιεινά, μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι. Μην καπνίζετε, περιορίστε το αλκοόλ σας και κοιμηθείτε καλά. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το δεύτερο σημείο, που θα ήθελα να αναφέρω είναι να είστε κοινωνικά συνδεδεμένοι και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που έχουν νόημα. Συνδεθείτε με την οικογένειά σας, τους φίλους σας, τους συνομηλίκους σας, μάθετε μια νέα δραστηριότητα, για παράδειγμα, μια νέα γλώσσα ή εξασκηθείτε στα παζλ. Αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά. Είτε είστε παιδί ή ενήλικας ή αν είστε ηλικιωμένος.

Και τρίτον, αν έχετε κάποια σωματική πάθηση, πηγαίνετε σε έναν γιατρό και κάντε διάγνωση, διότι μπορείτε να προλάβετε πολλές παθήσεις του εγκεφάλου, αν λάβετε έγκαιρα θεραπεία. Μια μικρή συμβουλή που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι ό,τι είναι καλό για την καρδιά σας είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλό σας.

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη της Dr. Tarum στον Π.Ο.Υ., παρακολουθήστε το παρακάτω video.

Εφηβική Εξάρτηση και Διαδίκτυο

Αφήστε μια απάντηση